De oorsprong van De Pasruiters gaat terug tot 1955, toen een groep gepassioneerde paardenliefhebbers zich verenigde met een gedeelde liefde voor paarden. Gedurende de jaren hebben De Pasruiters zich ontwikkeld tot een bloeiende gemeenschap die zich richt op het bevorderen van de paardensport op verschillende niveaus. Onze vereniging heeft zich altijd ingezet voor het bieden van een gastvrije en ondersteunende omgeving voor ruiters van alle leeftijden en disciplines, van beginners tot ervaren ruiters. Onze vereniging wordt gedreven door een toegewijd bestuur, instructeurs en vrijwilligers die zich inzetten voor het bieden van gepaste trainingen, het onderhouden van onze faciliteiten en het organiseren van evenementen. Omdat de geschiedenis van onze vereniging altijd erg belangrijk is geweest is er hieronder een tijdlijn te zien met enkele hoogtepunten uit het bestaan van L.R. & P.C. De Pasruiters!

De Pasruiters door de jaren heen

1955

Oprichting L.R. De Pasruiters

Oprichting L.R. De Pasruiters

Op 17 november 1955 is Landelijke Rijvereniging de Pasruiters opgericht te Neede.

 

Foto: krantenartikel Twentsch dagblad Tubantia van 28 oktober 1955.

1957

Eerste editie Bollert Brons

Eerste editie Bollert Brons

Op zaterdag 4 oktober 1958 werd de eerste editie van de “Bollert Brons” gehouden: een samengestelde wedstrijd waarbij gedressuurd, gesprongen en gecrosst werd. Vandaag de dag wordt in september nog steeds gestreden om de Bollert Brons.

1963

Oprichting P.C. de pasruiters

Oprichting P.C. de pasruiters

Het bestuur van de pasruiters heeft op 26 april 1963 besloten de rijvereniging uit te breiden met een ponyclub op het huidige terrein van de pasruiters, bij de ijzergieterij aan de Bergweg.

Foto: krantenartikel uit het Twentsch dagblad Tubantia van 26 april 1963.

1980

Viering van het zilveren jubileum

Viering van het zilveren jubileum

Als viering van het 25-jarig bestaan van L.R. de Pasruiters op 17 november 1980 wordt er in het weekend van 21 juni 1980 een groots hippisch gebeuren georganiseerd bij de Bijenkamp in Eibergen. Tijdens het concours was er een spring- en dressuurwedstrijd, een parade én een hackneyshow.

Foto: krantenartikel uit het Twentsch dagblad Tubantia van 21 juni 1980.

1983

Clubkampioenschappen 1983

Clubkampioenschappen 1983

Al sinds jaar en dag worden op tweede paasdag de clubkampioenschappen verreden bij de pasruiters. Zo ook in 1983, waar Jos Thuinte clubkampioen werd bij de pony’s en Bert ten Hoopen bij de paarden.

Foto: krantenartikel uit het Twentsch dagblad Tubantia van 7 april 1983.

1987

De pasruiters gaan internationaal

De pasruiters gaan internationaal

Al meerdere jaren namen een aantal ruiters van de Zucht-,Reit- und Fahrverrein van partnergemeenschap Gescher deel aan de Bollert Brons. Zij nodigden daarop de pasruiters uit om deel te nemen aan hun jaarlijkse concours in Gescher. Naar aanleiding van deze uitnodiging ging een groep pasruiters in de jaren 80 en 90 meermaals naar Gescher om onder de vlag van de pasruiters deel te nemen aan hun concours. Een lichtelijk cultuurshock, de dressuur werd met 4 combinaties in één ring tegelijk verreden! Voor het springen wordt er in Nederland verwacht dat je wacht op de bel voor je mag beginnen. Bij onze oosterburen werd de bel ingeruild voor een oorverdovende scheepshoorn. De catering liet niks aan de wensen over: er werd de hele dag zoetigheid, taarten en curry gewürz gemaakt! Wie prijs had kreeg geen geld maar een cheque, die op maandag in Vreden omgewisseld kon worden voor geld. Al met al een mooie ervaring voor de pasruiters.

 

Foto: eigen archief.

1994

Ponykamp 1994

Ponykamp 1994

Voor de ponyclub werd er jaarlijks een ponykamp georganiseerd. De editie van 1994 werd gehouden in Vorden, waar activiteiten gedaan werden zoals Tally-Ho, het poetsen van het harnachement, een bonte avond en het zingen van het clublied!

Foto: groepsfoto van ponyclub de pasruiters in 1994, inclusief de begeleiding. Uit eigen archief.

1996

Opening nieuw clubgebouw

Opening nieuw clubgebouw

Op 24 augustus 1996 werd ’t Pasveld geopend, het terrein waar de pasruiters vandaag de dag nog steeds gevestigd zijn. Het huidige clubgebouw is overgeplaatst van de Hoge Haardijk/Visschemorsdijk in ’t Achterveld naar het terrein van de pasruiters aan de Bergweg.

Foto: eigen archief

2015

Opening eb & vloed dressuurbak

Opening eb & vloed dressuurbak

Na lang wikken en wegen is op 14 november 2014 besloten om in de bak voor de kantine een bodem te leggen met eb- & vloedconstructie. In het voorjaar van 2015 zijn de pasruiters met man en macht bezig geweest met het aanleggen van de eb & vloed bodem, zodat het buitenseizoen gereden kon worden in deze prachtige nieuwe buitenbak. Deze eb & vloed bak wordt mede mogelijk gemaakt door alle vrijwilligers en hoveniersbedrijf Geerdink! 23 maart 2015 was het zo ver: de dressuurbak is af! De Pasruiters hebben er vandaag de dag nog steeds veel plezier van.

 

Foto: Elke Kettering.

2018

Opening springpiste

Opening springpiste

Op 9 mei 2018 was de opening van de eb & vloed springpiste. Deze piste wordt ook jaarlijks gebruikt tijdens Concours Berkelland. Met een totaal van 4000m2 aan eb & vloedbodem is dit de ideale locatie voor het springen van een oefenparcours!

Klik hier om bij ons te komen oefenspringen!

Foto: eb & vloed bodem tijdens Concours Berkelland.